با حضور شماری از پژوهشگران و اساتید دانشگاه:
آیین ویژه رونمایی از کتاب «تاریخ فرهنگ کاشان» برگزار شد
در این آیین مولف کتاب با ذکر خاطرهای از معلم سال اول ابتدایی خود که سالها بعد او را در فضا و مدرسهای دیگر بیاد نیاورده، و با اشاره به اینکه در پاراگراف نخست کتاب نوشته که این کتاب را به خاطر «شرمساری بیاد نیاوردن معلم کلاس اولم» مینویسم تاکید کرد: همه تلاش من در این کتاب و توصیهام به همه اینست که معلمانمان را و زحماتشان را همیشه به یاد داشته باشیم و در خاطر آوریم. به این دلیل این کتاب سرشار از نام معلمان هست. نامهایی که به خاطر فرهنگ این شهر و تربیت دانشآموزان سالها زحمت کشیدهاند. کتاب با نام نخستین آموزگار من آغاز و با عکس او تمام میشود.
«سادات بیدگلی» با اشاره به اینکه این کتاب بر پایه و محور سند استوار و تنظیم شده اظهارداشت: برای یافتن اسناد به مرکز اسناد ریاست جمهوری، سازمان اسناد کتابخانه ملی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، وزارت خارجه، مجلس، اسناد نخستوزیری، موسسه مطالعات تاریخ معاصر تهران، و بایگانی راکد آموزش و پرورش و مرکز آموزش معلمان در کاشان و آران و بیدگل و موزه آموزش و پرورش و مرکز تحقیقات معلمان استان اصفهان مراجعه کردم.
وی با بیان اینکه فقط یکماه کارم در بایگانی راکد آموزش و پرورش طول کشید و حجمی وسیع از اسناد و مدارک جمعآوری شد اضافه کرد: برای برقراری پیوند بین اسناد منفرد با تعداد قابلتوجهی از پیشکسوتان و صاحبنظران هم مصاحبه و گفتوگو صورت گرفت و در کنار این اسناد و مآخد، تمام روزنامههای قدیمی که در کاشان چاپ میشده مثل روزنامه «ثریا» ۱۲ شماره موجود، روزنامههای «عصر امید»، «ندای کاشان»، «نجات کاشان» و «شفق کاشان» را ورق زدم و تمام آنچه در مورد آموزش و پروش در آنها بود را فیش کردم.
مولف «تاریخ فرهنگ کاشان» با بیان اینکه کار نوشتن کتاب حدود ۴ تا ۵ ماه زمان برد اضافه کرد: کتاب ۳ بخش دارد: بخش نخست گذری بر تاریخ کاشان و اشاره به بستر مدرسه و آموزش، بخش دوم از تاسیس اداره معارف هست تا ۱۳۲۰ و بعد ادامه آن. برای نوشتن این کتاب الگویی از قبل وجود نداشت و بخشبندی به آموزشی، پروشی، ساختار اجتماعی و چالشها در همین کتاب ایجاد شد و بعد همه شهرستانهای استان از این مدل و فرمت الگوبرداری کردند و بر این مبنا تاریخ آموزش و پروش شهرشان را نوشتند.
به گفته «سادات بیدگلی» کتاب ۱۱۹ عکس منحصر بفرد و ۳۴ ضمیمه دارد و با توجه محدویت صفحات و حوصله مخاطب اکثر مطالب به صورت فشرده و در۵۲ جدول تنظیم شده که جدولها هم در نوع خود منحصر بفرد و الگوی برای کارهای مشابه میتواند باشد.
وی در پایاین سخنان خود از آقایان الماسی و مکاری مدیران اسبق آموزش و پرورش کاشان و آران و بیدگل، مهندس سیفالله امینیان مشاور اسبق ریس سازمان میراث فرهنگی و مهندس محلوجی رئیس بیناد فرهنگ کاشان و شماری دیگر که در تالف کتاب با او بیشترین همکاری را داشتهاند تقدیر و سپاسگزاری کرد و افزود: این کتاب ادای دینی به فرهنگ کاشان و تحفهای است که امیدوارم اهالی فرهنگ کاشان از من بپذیرند.
در ادامه دکتر «محمد مشهدی نوشآبادی» رئیس مرکز کاشانشناسی دانشگاه کاشان با اشاره به سابقه چند ساله تحقیقات خود در حوزه کاشان تاکید کرد: در تمام این سالها هیچ کتابی بعد از آثار مرحوم «حسن نراقی» در حوزه کاشان ندیدیم که به اندازه کتاب آقای سادات اینقدر دقیق و عمیق به یک حوزهای در کاشان با آن حجم از دقت و وسواس و با استناد و پشتوانه آن حجم از اسناد و مآخذ متکی و تنظیم شده باشد. از این بابت واقعا به ایشان دستمریزاد و خسته نباشید میگویم.
مشهدی افزود: کتاب آقای سادات به چند دلیل و از جمله اینکه ایشان خیلی در نوشتن وسواس و دقت دارد و ایدهآل فکر میکند، رشته تخصصی وی تاریخ محلی بوده و در کنار بخش قابل توجهی از اسناد، بخش مهمی از تاریخ شفاهی حوزه آموزش و پرورش کاشان را هم جمعآوری کرده واجد ارزشها و توجه بسیار خاص است.
وی با تصریح بر اینکه کتاب در بخشهایی اطلاعات نایاب و کاملا بدیعی از اطلاعات سیاسی دوران قاجار و پهلوی را به ما میدهد تاکید کرد: برای نوشتن چنین کتابی عمری باید گذاشت و آقای دکتر ۱۵ سال از عمر ارزشمند خود را با دقت و وسواس صرف نوشتن این کتاب کرده است.
پس از سخنان دکتر مشهدی، استاد «حسن عاطفی» پژوهشگر برجسته و صاحب نسخ و اسناد تاریخی و دکتر « محمد امینی» روزنامهنگار و عضو هیات علمی دانشگاه کاشان در سخنان کوتاهی به فراخور درباره کتاب و ظرفیتها و ظرافتهای آن سخن گفته و در پایان، با حضور رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس دانشگاه پیام نور کاشان، مدیر مرکز خانه کتاب و ساربوک و شماری از اعضای هیات علمی دانشگاه و توسط استاد حسن عاطفی در آیین ویژهای از کتاب «تاریخ فرهنگ کاشان» تالیف دکتر سید محمود سادات بیدگلی رونمایی صورت گرفت.
منبع: پایگاه خبری کاشان نیوز _
نظر شما :