۰۸ بهمن ۱۳۹۵ | ۱۲:۵۹ کد : ۹۰۰۹ اخبار مرکز
گزارش علمی سفر به نطنز؛ باغ شهر کهن ایرانی به همت مرکز پژوهشی کاشان شناسی و با یاری معاونت فرهنگی و با همراهی جمعی از اعضای هیات علمی و دیگر عزیزان دانشگاه کاشان، امروز چهارشنبه هفتم بهمن ماه، گشت یک روزه ای در شهر زیبا و با صفای نطنز برگزار شد. این سفر طلیعه برگزاری "همایش ملی عبدالرزاق و عزالدین محمود کاشانی" بود که قرار است مرکز پژوهشی کاشان شناسی در اردیبهشت ۹۶ با برند "مجموعه باشکوه مسجد جامع و بقعه و خانقاه عبدالصمد نطنزی" برگزار نماید.

حدود ساعت 10 به مسجد رسیده و صبحانه را در میدانگاه زیبا  و در کنار درخت بلند و کهنسال مسجد صرف کردیم. سپس آقای عامری معاون اداره میراث فرهنگی نطنز به معرفی این بنای بی نظیر ایلخانی پرداختند؛ بنایی که گنبد مقصوره مسجد آن از دوره آل بویه است با کتیبه آجرکاری سال 389 هجری و تزئینات چشمگیر گچبری که در بخشی از ازاره قابل ملاحظه است.
 اما مسجد و مجموعه کنونی در دوره ایلخانی توسط زین الدین ماستری از رجال منتفذ دستگاه غازان خان در حدود سال 704 تا 725 هجری ساخته شده است، مسجد همچنین دارای ایوان ها و مناره بلند با تزئینات و کتیبه های گسترده است، از خانقاه این مجموعه تنها سردر شاهکار آن و از بقعه عبدالصمد، گنبد مخروطی شکل، کتیبه نگاری و تزئینات گچی و سقف هندسی بی همتای آن برجای است، اما محراب و کاشی های زرین فام ازاره بقعه و محراب مسجد جامع از جای خود کنده شده و برخی از اجزای آن در موزه ها و مجموعه های شخصی غربی به صورت پراکنده نگهداری می شود. این مجموعه قرار است در فهرست آثار جهانی ثبت شود.
پس از آن از بازمانده آتشکده ساسانی قرب مسجد دیدن کردیم که ممکن است ارتباطی نیز با بنای اصلی مسجد داشته باشد. آتشکده ای چارتاقی به سبک دیگر آتشکده های این دوره از جمله نیاسر و خرم دشت کاشان و نشانی از شکوه نطنز در دوره ساسانی.
سپس به بقعه سید واقف از آثار زیبای دوره تیموری رفتیم. این سید واقف از عارفان شیعی آن دوران است که مجموعه عظیمی را وقف نموده و اکنون سر در خانقاه که در دوره قاجاری به حسینیه تبدیل شده است، بخشی از بنای شربت خانه، حمام، آب انبار و همچنین بقعه ای منسوب به پسر ایشان میرسید، بر جای است.
پس از بازدید از این بناها و به ویژه بقعه سید واقف با صندوقچه روی مزار و دو درب منبت کاری و بنای بسیار زیبا و ظریف شربت خانه؛ نهار صرف و نماز اقامه شد. در مسیر بازگشت به گرمای زیارتگاه زیبای روستای فخر که بر روی تپه ای با چشم اندازی زیبا قرار دارد پناه برده و گفتگویی صمیمانه به راه انداخته و از اشعار و صحبت های ظریفانه دوستان بهره مند شدیم و چای گرمی خوردیم و تنگ غروب به سوی کاشان راهی شدیم.
گزارش علمی سفر به نطنز؛ باغ شهر کهن ایرانی
به همت مرکز پژوهشی کاشان شناسی و با یاری معاونت فرهنگی و با همراهی جمعی از اعضای هیات علمی و دیگر عزیزان دانشگاه کاشان، امروز چهارشنبه هفتم بهمن ماه، گشت یک روزه ای در شهر زیبا و با صفای نطنز برگزار شد. این سفر طلیعه برگزاری "همایش ملی عبدالرزاق و عزالدین محمود کاشانی" بود که قرار است مرکز پژوهشی کاشان شناسی در اردیبهشت 96 با برند "مجموعه باشکوه مسجد جامع و بقعه و خانقاه عبدالصمد نطنزی" برگزار نماید.

مشهدی, [۲۴.۱۰.۱۸ ۱۵:۳۸]
[Forwarded from مرکز پژوهشی کاشان شناسی]