اهمیت کتاب "راه‌های باستانی اصفهان" برای مطالعات کاشان‌شناسی

۱۳ تیر ۱۳۹۷ | ۰۰:۰۰ کد : ۹۰۵۵ اخبار مرکز
راه‌های باستانی اصفهان و بناهای وابسته به آنها، ماکسیم سیر، ترجمه مهدی مشایخی، تهران، سازمان حفاظت آثار باستانی، ۱۳۵۷.

راه‌های باستانی اصفهان و بناهای وابسته به آنها، ماکسیم سیر، ترجمه مهدی مشایخی، تهران، سازمان حفاظت آثار باستانی، 1357.
این کتاب که توسط ماکسیم سیرو به صورت میدانی پژوهش و در سال 1971 به زبان فرانسه منتشر شده است، اطلاعات بسیار مهم و مفیدی درباره منطقه کاشان به دست می دهد از جمله معرفی 7 راه و مسیر باستانی مخصوص که از اصفهان به کاشان منتهی می‌شده است.
همچنین اطلاعات مهمی درباره قهرود، قلعه قهرود که امروزه اثری از آن نیست، قمصر و مسجد جامع و دیگر بناهای آن، گبرآباد، کاروانسرای گبرآباد (قمصر) ده زیره و کاروانسرای بی‌مانند آن، نطنز و کاروانسراهای اطراف آن و قلعه وشاق، ابیانه همراه با سوابق زرتشتی و طرحی پیشنهادی از ساختار قدیمی آتشکده، روستای ورکان، قلعه کهنه و قلعه‌نو آنجا، روستای سُه و کاروانسرای آن و نمونه‌های مشابه دیگر ازاین‌دست.
همراه با تصاویر و پلان‌های معماری هرکدام از این آثار که برخی از آن‌ها مانند کاروانسرای قهرود به‌کلی ازمیان‌رفته است.
نکته جالب این است که سیرو ضمن توصیف ویژگی‌های معماری و تزئینات مسجد جامع قمصر در کنار تصاویر و پلان‌ها، بر آن است که این مسجد همانند مسجد «تاری خانه» دامغان از آثار قرن دوم هجری و در ردیف قدیمی‌ترین مساجد ایران است.
اما با تأسف باید گفت که بعید است از این مسجد بسیار قدیمی اثری برجای باشد.